Home » Formare » Formare de bază în Referenţialul Arhetipurilor Personale – Modul de începători (13-15 aprilie 2018)

Formare de bază în Referenţialul Arhetipurilor Personale – Modul de începători (13-15 aprilie 2018)

Asociaţia Referenţialul Arhetipurilor Personale (ARAP) vă invită la primul modul din cadrul formării de bază, în care se va face iniţierea în simbolisticaTarotului de Marsilia şi în metoda de analiză şi calcul a Referenţialul Arhetipurilor Personale (RAP). Aceasta este o metodã de dezvoltare personală, intospecţie şi autocunoaştere prin intermediul arhetipurilor de Tarot. Această metodă nu are nimic în comun cu tehnicile divinatorii asociate în mod curent cu jocul de Tarot. Scopul său nu este acela de ghicire a viitorului, ci de a ne îndruma spre o cunoştere de sine cât mai relevantă, în vederea construirii poveştii personale într-un mod conştient, asumat şi liber de orice condiţionări sau blocaje prealabile.

Conceptul de arhetip folosit în denumirea acestei metode este împrumutat din terminologia psihologiei analitice şi utilizat pentru prima dată de întemeietorul acesteia, Carl Gustav Jung. Acesta defineşte arhetipurile drept modele de energii esenţiale şi originare (arche = început, vechi, originar şi typos = tip, model, formă) prezente în fiecare dintre noi la nivel inconştient şi care determină anumite tipare comportamentale ce ţin de identitatea umană profundă. Avem nevoie de înţelegerea şi accesarea acestor energii arhetipale pentru a ne putea întregi ca fiinţe umane şi pentru a descoperi sensul nostru personal. Cu ajutorul acestui sens putem începe să ne conturăm mitul personal şi să devenim eroii principali în propria poveste. Când fiinţa noastră rămâne un mister pentru noi înşine e ca şi cum povestea s-ar scrie din exterior, fără să ne aparţină, iar noi am fi simple personaje, nicidecum eroi. Pentru a evita acest pericol avem nevoie de ghidaj. Arhetipurile prezente în fiecare arcană din Tarot sunt călăuze preţioase pe acest drum, dacă reuşim să răspundem la întrebările pe care ni le adresează fiecăruia dintre noi în parte. Fiecare arcană poate fi privită ca o treaptă de iniţiere. Pe măsură ce înţelegem taina fiecăreia dintre ele, evoluţia noastră avansează cu încă un pas.

Referenţialul Arhetipurilor Personale reinterpretează simbolic arhetipurile ilustrate în arcanele Tarotului de Marsilia cu ajutorul instrumentelor specifice psihologiei şi le converteşte într-o metodă temeinică de explorare a sufletului uman. Metoda RAP poate fi folosită ca instrument al explorării de sine atât separat, cât şi auxiliar, în orice formă de terapie sau consiliere, acurateţea sa fiind aceea a unei veritabile radiografii a sufletului omenesc. Pornind de la un calcul specific ce are la bază data de naştere a fiecărei persoane, metoda RAP ne ghidează spre o înţelegere profundă şi complexă a diferitelor aspecte ale vieţii şi a structurii interioare specifice fiecăruia dintre noi în mod unic.

Modul de lucru cu metoda RAP are la bază un dublu travaliu analitic: pe de o parte, practicianul RAP are rolul de a-şi ghida clientul cu ajutorul cunoştinţelor sale în domeniul simbolic şi în structura Referenţialului spre o amplă descoperire de sine, pe de altă parte, o importanţă extrem de relevantă o are trăirea beneficiarului acestei explorări faţă de imaginea arcanelor din Tarot specifice Referenţialului său şi de asocierile pe care le face prin proiectie asupra acestora cu aspecte din propria sa viaţă. Astfel, ca în orice metodă de lucru cu tehnici proiective (ex. Testul Rorschach), Referenţialul Arhetipurilor Personale înlesneşte considerabil travaliul de identificare a resurselor ce pot fi folosite pentru atingerea obiectivelor propuse în călătoria către SINE.

Totodată, RAP-ul serveşte cu succes drept instrument de explorare a dificultăţilor cu care fiecare dintre noi se confruntă, oferind pârghii valoroase spre indentificarea cauzelor ce stau la baza celor mai importante provocări ale noastre. Această metodă de dezvoltare personală şi autocunoaştere oferă perspective semnificative cu privire la condiţionările şi interdicţiile noastre inconştiente, fie că sursa acestora este de ordin moral, educaţional sau familial. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile imediate ale lucrului cu metoda RAP, ea oferind o mare bogăţie de perspective care ajută la crearea unor reale „scurtături”, ce economisesc timp şi aduc un plus de claritate în direcţia atingerii obiectivelor dezvoltării persoanle.

Referenţialul Arhetipurilor Personale este o metodă analiză personală şi sondare a inconştientului elaborată şi rafinată de peste 30 de ani de către autorul ei, Georges Colleuil – psihoterapeut, filozof, cercetător şi scriitor francez de renume internaţional. Pasionat de ştiinţele sufletului, Georges Colleuil a scris numeroase cărţi despre funcţiile terapeutice ale simbolurilor şi a dezvoltat idei originale, precum “Référentiel de Naissance” (Referenţialul Arhetipurilor Personale), “Onomasofia” (procedeu de decodare a simbolisitcii numelor şi prenumelor) sau “Mitograma” (metodă de explorare şi consolidare a mitului personal). Firul roşu care uneşte metodele pe care le-a dezvoltat Georges Colleuil, constă în faptul că a reuşit de fiecare dată să convertească fundamentele unor cunoaşteri străvechi în instrumente de explorare şi dezvoltare personală puse în slujba oamenilor de azi. La ora actuală, această metodă este practicată cu succes de mii de specialiști din țări precum Franța, Belgia, Elveția, Maroc, Spania, Italia, Canada si, mai nou, România, găsindu-şi locul în domenii psihoterapia, consilierea psihologică, coaching-ul şi resursele umane.

Această metodă de explorare a sufletului omenesc oferă o oglindă fascinantă de autocunoaştere prin intermediul arcanelor din Tarot şi un nou prilej de aprofundare a necunoscutului din noi care se vrea a fi adus la lumină: potenţialităţi, resurse, umbre, blocaje, ezitări, chemări, amprente ancestrale, binecuvântări, călăuziri, speranţă. Povestea pe care o spune Tarotul este însăşi povestea călătoriei sufletului omenesc aflat pe calea iniţierii mai întâi în plan lumesc, apoi în plan psihologic şi spiritual. Povestea Nebunului plecat în căutarea propriului sens traversează toate etapele specifice călătoriei eroului, aşa cum ne este ea înfăţişată încă din vremea celor mai vechi mituri.

Referenţialul Arhetipurilor Personale este o metodă care ne reconectează al limbajul simbolurilor şi arhetipurilor ce locuiesc în sufletul uman din vremuri imemoriale. Fiecare arcană din Tarot reprezintă o poartă de iniţiere, în pragul căreia ne aşteaptă un maestru care ne ghidează spre nevăzutul din noi înşine prin întrebările sale pline de sens. Cu blândeţe, precizie şi claritate, aceste întrebări îşi croiesc cărări către adâncul sufletului nostru. Ne oferă astfel ocazia să ne amintim lucruri despre noi de mult uitate sau pe care nu le-am conştientizat poate niciodată.

Cine poate urma această formare?

Oricine simte chemarea şi pasiunea de a lucra cu adâncimile sufletului omenesc prin intermediul simbolurilor şi arhetipurilor. Oricine doreşte să aibă acces constant la un instrument de introspecţie şi auto explorare clar, riguros şi eficient. Oricine doreşte să poată oferi consiliere vocaţională, de cuplu sau de dezvoltare personală cu ajutorul metodei RAP. Studiile de specialitate nu sunt o condiţie obligatorie în vederea urmării acestei formări, însă pot înlesni aprofundarea conceptelor. Această metodă oferă sprijin şi completare în profesii precum Psihoterapia, Coatching-ul, Astrologia, Numerologia şi orice alte ramuri ale explorării de sine şi dezvoltării personale.

Beneficiile formării în această metodă:

– obţii un instrument valoros de autoexplorare şi dezvoltare personală

– îţi conştientizezi mai profund misiunea pe care o ai în viaţă

– îţi descoperi resursele şi provocările

– afli care este amprenta transgeneraţională cu care ai venit pe lume

– îţi identifici mai uşor lecţiile pe care le ai de învăţat

– înţelegi mai clar miza, beneficiile şi căile de vindecare ale fiecărei relaţii din viaţa ta

– înveţi cum să oferi călăuzire şi altor călători aflaţi pe drumul descoperii Sinelui lor

– îţi însuşeşti tehnici creative de a facilita deblocarea unor aspecte dificile cu care te confrunţi atât tu însuţi, cât şi viitorii tăi clienţi

– descoperi noi căi de înţelegere şi vindecare a arborelui genealogic – obţii instrumente clare şi eficiente în explorarea şi optimizarea relaţiilor de cuplu, alianţă şi orice formă de parteneriat, inclusiv pe zona profesională şi organizaţională care poate implica grupuri mai mari de oameni

– înveţi să lucrezi în mod simbolic cu elemente de heraldică extrem de necesare în constuirea de sigle, logo-uri sau blazoane atât personale, familiale, cât şi instituţionale pentru o activare mai coerentă a funcţionalităţii optime a beneficiarului în cauză

– la finalul formării primeşti o diplomă de practician în metoda
Referenţialul Arhetipurilor Personale recunoscută internaţional.

Formarea se desfăşoară în Bucureşti, iar primul modul are loc în intervalul 13-15 aprilie 2018.

Programul acestui modul introductiv este:

  • Vineri, 13 aprilie, orele 10:00 – 18:00 RN1:

Introducere în metoda RAP: structurã, istoric, funcţii

Simbolurile şi arhetipurile arcanelor majore: abordare filosoficã, mitologicã şi psihologicã.

  • Sâmbãtã, 14 aprilie, orele 10:00 – 18:00 RN2:

Studiul caselor 1-12

Identificarea şi numirea resurselor şi a provocãrilor

Pasajele obligatorii ale existenţei noastre

Eşecurile şi experienţele vieţii: cum sã le integrãm într-o atitudine de câştigãtori; cum sã le utilizãm şi transformãm în viaţa noastrã.

Cum sã deznodãm nodurile psihologice şi transgeneraţionale.

Introducere în scara lui Iacob sau cum sã ne poziţionãm în linia timpului.

  • Duminicã, 15 aprilie, orele 10:00 – 18:00 RN 3:

Studiul Casei 13 sau Casa paradoxurilor – Ce este o problematică din punct de vedere filosofic? Aspectele contradictorii ale fiecărei arcane – Aspectele regale cu Casa 13 – Inițiere în bucle și mitologie ca instrument de reziliență.

La sfârșitul acestor trei sesiuni participanții vor putea calcula cu ușurință un RAP și își vor însuși o lectură fluidă de sinteză. Într-un cerc amical și familial vor putea ajuta la o mai bună înțelegere a unui Referențial.

Începând cu modulul următor vor putea urma cursurile cu un formator agreat de către școală din orice zonă geografică și vor putea urma modulele în ordinea dorită în funcție de disponibilitatea fiecăruia.

 

Facilitator:

Vom avea marele privilegiu ca atelierul introductiv să fie susţinut de însuşi creatorul acestei metode, filosoful, cercetătorul, scriitorul şi psihoterapeutul Georges Colleuil.

Costul acestui modul este de 1200 RON.

  • TERMENI ŞI CONDIŢII PENTRU ÎNSCRIERE:

Înscrierea se face în baza achitării unui avans în valoare de minim 400 RON până la data de 10 martie 2018, aceasta fiind data limită pentru înscrieri.
În cazul anulării stagiului de către organizatori, suma pentru avans va fi rambursată.

Pentru a favoriza condiţiile optime de învăţare, numărul efectiv de persoane participante este restrâns. O dată ce numărul maxim de participanţi a fost atins, înscrierile sunt închise. ARAP va putea în acest caz propune stagiarilor ce se înscriu ulterior o nouă sesiune sau înscrierea pe o listă de aşteptare. Dacă acest număr nu este atins până la data limită pentru înscrieri anunţată anterior (10 martie) este convenit în mod expres că asociaţia ARAP nu va menţine stagiul. Sumele încasate vor fi restituite participanților sau amânate la o alta dată sau pentru un alt stagiu.

Înscrierile sunt luate în calcul în ordinea sosirii. Înscrierea este validată numai la recepționarea sumei percepute pentru aceasta (400 ron).

Dacă numărul de participanți este prea mare pentru un stagiu, ARAP va propune o listă de aşteptare sau pentru un alt stagiu. ( alte date sau o altă temă)

  • CONDIŢII FINANCIARE, REGLEMENTĂRI ŞI MODALITĂŢI DE PLATĂ

– Tariful stagiului: nu se aplică TVA

– Un avans de 30% din valoarea totală se va plăti la momentul înscrierii la stagiu. Plata acestei sume condiționează validarea înscrierii. Suma restantă va fi plătită în dimineața primei zile de stagiu. Dacă plata se face prin virament bancar, stagiarul va trebui să ia în calcul întârzierile bancare pentru ca suma să fie disponibilă efectiv la data prevăzută.

– Prețurile indicate nu includ cheltuielile de cazare și masă a participanților.

– În cazuri excepționale se va permite plata eșalonată. În orice caz, aceste modalități de plată vor fi finalizate înainte de demararea formării.

– Datele contului în care puteti efectua plata avansului sunt urmatoarele:
Asociatia Referentialului Arhetipurilor Personale (ARAP)

CUI: 35329775

Cont: RO65 BTRL RONC RT032323 7601

Banca Transilvania

Pentru înscrieri şi detalii vă punem la dispoziţie următoarele contacte:

Corina Pirsean : +40724 383 653 – pirsean@yahoo.com

Monica Daniela Gaitanaru : +40746 107 106 – monica@psihologieanalitica.ro

Claudia Savu, e-mail : claudia.savu@ymail.com

Roxana Stan-Apostoiu, e-mail: roxana_apostoiu@yahoo.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *