“Tarot și Istorie Familială”, de Georges Colleuil, traducere Claudia Savu

Prezența unui anumit număr de semne transgeneraționale în simbolistica Tarotului legitimează posibilitatea de a parcurge o muncă terapeutică pornind de la arcanele de tarot printr-o reflecție aprofundată asupra noțiunii de filiație, transmisiune genealogică, memorie familială.

Suntem însă departe de celebra frază a lui André Gide: “Familie vă urăsc”. Genealogia pe care Freud o definea ca “psihanaliza săracilor” este în tendințe iar demersurile transgeneraționale au dus la evoluția terapiilor sistemice către o genealogie terapeutică. Diferite arcane de tarot ilustrează acest demers însă în cele ce urmează voi decoda în principal o carte și anume Roata Norocului din Tarotul de Marsilia.

Înainte însă aș dori să amintesc faptul că Tarotul are un caracter universal. Din acest motiv, el devine interesant nu numai pentru o cercetare psihologică sau spirituală ci pentru orice tip de cercetare. Teme fundamentale ale condiției umane sunt evocate, iar prin intermediul arcanelor reușim a le decoda. Iată așadar o nouă ocazie să pătrundem misterul necunoașterii, să construim o pasarelă între simbolistica imaginilor prezente în arcanele de Tarot și momentele esențiale ele aventurii umanității.

Protecția planetei este de asemenea ilustrată in Tarot. Un Împărat în încălțări albe arată respect față de teritoriul pe care îl guvernează, un Nebun ce parcurge lumea în căutarea propriului adevăr sau o Lume ecologică și holistică.

Găsim în Tarot o evocare grăitoare a unei cunoscute dezbateri pe tema educației. Papesa, Papa sau Ermitul par a rezuma foarte bine acest subiect. Papesa ne întinde o carte care este mai degrabă de scris decât de citit. Ea ne amintește că termenul cunoaștere semnifică la origine “a se naște cu”. Papa transmite o știință, uneori dogmatică, iar Ermitul ne ghidează către noi înșine ducându-ne mai aproape de Sursă.

Cunoașterea se dobândește doar prin experiență iar experiența prin căutare și încercare. Iată fraza care rezumă filosofia Tarotului.

Cât despre Roata Norocului, aceasta evocă schemele familiale repetitive.

Această carte simbolizează istoriile ce revin, memoriile arhaice, schemele repetitive. Atât timp cât nu am eliberat din memorie programele genetice, nu putem avansa.

Roata Norocului reprezintă întoarcerea istoriei familiale sau personale. Lacan spunea că inconștientul este “ceea ce se întoarce” iar obiectivul curei psihanalitice îl reprezintă exact descoperirea a ceea ce se întoarce.

Această carte sugerează așadar tendința de a reproduce, de a repeta. În fața Roții Norocului fie ne supunem schemei repetitive pentru că nu conștientizăm faptul că suntem blocați intr-un mecanism, fie întrerupem schema repetitivă și devenim în acest caz inovatori.

Învățăturile transmise de Roata Norocului au un sens profund. Va trebui să devenim capabili să trecem de la stadiul de “Conduc pentru tine/voi” la stadiul “Conduc pentru mine”.

Într-adevăr, dacă trebuie să trag mai multe vagoane după mine ( tot ceea ce nu a fost integrat de trecut, genealogic sau karmic), ar fi bine să conduc o locomotivă destul de puternică pentru a învața să avansez fără a repeta.

Din acest motiv, chiar înainte de Roata Norocului întâlnim Ermitul, arcanul IX. Uneori o exilare este necesară pentru a evita repetarea schemelor ancestrale.

Roata Norocului ne invită să deprogramăm pentru a reprograma, să identificăm ce ne aparține si ce nu ne aparține. Ne invită sa asumăm ceea ce suntem.

Această carte ne amintește că nu doar suntem  fructul propriei noastre istorii, genealogii și educației de care am beneficiat ci și că suntem capabili să luăm în mână manivela și să întoarcem roata așa cum dorim.

Roata Norocului ne frapează  prin aspectul de a se submite în fața fatalității: destin inevitabil, ciclu infernal, karma insolubilă însă și prin mișcarea de evoluție, stăpânirea propriului destin, eliberarea de schemele ancestrale și mecanismele genetice.

Roata, manivela și sfinxul conferă acestei cărți un caracter solemn. Întrebările care ies la iveală acum sunt numeroase: cine trage sforile? De ce natură este aceasta mașinărie complexă? Engramă genetică? Programare inconștienă? Sensul istoriei? Karma? La fel ca și în tragediile grecești arcul este tras încă de la începutul piesei pentru a se destinde în mod evitabil până la sfârșit fără ca nimeni sau nimic să mai poată schimba ceva?

Iată o parte din întrebările ce gravitează în jurul Roții Norocului din Tarotul de Marsilia. Credințele noastre ne determină comportamentele iar Roata Norocului ne propune să schimbăm aceste credințe sau și mai bine spus să le transformăm din credințe negative în credințe pozitive. Îmi amintesc de acest afiș care apărea mai peste tot la începutul anilor ’90. ” Nu au știut că este imposibil așa că au făcut-o.”

Mulți comentatori ar evidenția prezența unei manivele în acest angrenaj complex pe care îl reprezintă Roata Norocului. Această manivelă de culoare albă se pune la dispoziția noastră, subliniind faptul ca niciun mecanism nu se poate pune în mișcare în lipsa unei prezențe umane. Multe idei sunt atașate acestui simbol. O manivelă liberă într-o mașinărie complexă ne invită să reflectăm la noțiunea de libertate. Care este partea de liber arbitru în angrenajul unui destin, de exemplu? Care este procentajul de alegeri personale și conștiente ale fiecărui angajament pe care ni-l luăm? De la 0% al fataliștilor absoluți la 100% al existențialiștilor cei mai radicali, toate nuanțele sunt posibile.

Ce spune Tarotul? Există un mecanism. Există o manivelă. Această manivelă se pune la dispoziția noastră.

Roata Norocului ne propune să oprim pilotul automat și să trecem pe manual.

Iată un lucru util: eliberarea de schemele trecutului. A fi liber înseamnă mai întâi de toate a nu mai fi sclavul propriilor furtuni emoționale și inconsecvențelor ego-ului. A fi liber este a se elibera mai întâi de sine însuși. Manivela ne întinde brațele ca și cum ne-ar spune: “Ia-ți propria viață în mâini și dacă există un destin atunci tu ai puterea de a-l accelera sau de a-l frâna.”

Numărul 10 prin reducție teozofică ( 1 + 0 ) se reduce la 1.

Roata Norocului este așadar conectată prin unele dintre aspectele sale de numărul 1. Acesta indică un nou început, o nouă determinare de a avansa către sine însuși.

Problematica influenței, condiționărilor conștiente și inconștiente ale istoriilor familiale asupra individului pun bineînțeles problema libertății. Aceasta este una dintre temele principale ale tarotului. 

În Roata Norocului a fi liber înseamnă a se elibera de ciclurile repetitive. Condiționările și programările trecutului determină la ce punct reproducem fără a conștientiza scheme ce ne îndepărtează de propria noastră voință.

Din perspectiva Roții Norocului libertatea noastră depinde de capacitatea de a se debarasa de toată greutatea acumulată prin valorile transmise din generație în generație. Acestea ne inhibă și ne împiedică să acționăm spontan.

Roata Norocului este una dintre cele mai importante simboluri ale libertății în Tarot. Ea indică faptul că un plan este pe punctul de a bascula de la o stare de conștiință la alta.

Și alte arcane de Tarot pun accentul pe tematici familiale si transgeneraționale însă într-un grad mai redus.

Soarele reprezintă atât bucuria fraternității regăsite cât și conflictul din sânul familial.

Lumea este imaginea familiei umane însă în același timp și a familiei universale.

Nebunul simbolizează lipsa oricărei apartenențe. Contrar celorlalte cărți, Nebunul nu are o valoare numerică. El joacă un rol marginal, locul său este nicăieri sau pese tot. Nebunul cutreieră pe drumuri mai puțin cunoscute de ceilalți. El își crează propria rută, pentru el familia nu este o structură rigidă unde viața ne înscrie o dată pentru totdeauna ci un întreg orizont de posibilități, bucuria unei întâlniri, miracolul unei alianțe cu sine însuși.