Omul poate trăi fără adevăr, dar nu fără sens

Interviu realizat de Lluís Amiguet și apărut în revista LA VANGUARDIA – La Contra

3 August 2015

Georges Colleuil, profesor de filosofie, cataloghează simboluri care descifrează personalitatea

Am 64 de ani: am depășit criza vârstei de 60 de ani făcând planuri pentru următorii 60. Colecționez arcane și simboluri care descifrează sensul multor vieți. Sunt profesor de filosofie, ca metodă de autocunoaștere. Practic Referențialul în Barcelona și Franța.

” Omul poate trăi fără adevăr, dar nu fără sens ”

Cărți fără decartare

În principiu, nu am încredere în cei care utilizează tarotul și nici în cărțile de tarot, pentru că au ascuns prea mulți disimulatori pentru a continua să servească drept recomandare. Dar acreditările excelente ale lui Georges Colleuil, profesor de filosofie la Nisa, format în analiza structuralistă a miturilor clasice, mă conving că nu mă aflu în fața unui ghicitor ci înaintea unui căutător de sens care, în loc de petele de cerneală ale testului Rorschach, interpretează arcanele antice precum cele ale tarotului și cele pictate în peșterile preistorice. Colleuil, interpretând sute de vieți, le sintetizează într-o singură propoziție: oamenii pot trăi fără adevăr, dar nu fără sens.

Colecționez o serie de simboluri, consacrate de generații de către oameni pentru a interpreta complexitatea umană și pe cea a universului și le folosesc pentru a ajuta la redobândirea sensului în viața noastră.

Unde găsiți acele simboluri?

Omul este o ființă simbolică, de aceea le creează de când există și le-am localizat deja în preistorie: acum 40.000 de ani, de exemplu, în peșterile din Chavet; sau în filosofie, care la început a fost o modalitate de a ne cunoaște pe noi înșine; sau, desigur, în poezie, artă, catedrale … Și în tarot.

Tarotul vi se pare serios?

Nu pentru a ghici viitorul, desigur, dar imaginile lui sunt un bun repertoriu pentru a înțelege prezentul. Psihologii încă interpretează testul Rorschach, care nu reprezintă altceva decât pete de cerneală; alții se bazează pe puterea descriptivă a simbolurilor antice.

Definiți arhetipurile.

Sunt concepte care definesc ce este comun în ființa umană, dar care în fiecare cultură sunt exprimate ca simboluri proprii. Crucea este un arhetip universal, dar în creștinism este crucea lui Hristos, în hinduism, crucea formată de chakre.

Ce alte arhetipuri utilizați?

Războiul este un arhetip, în schimb, războiul sfânt este un simbol care este semnificativ astăzi doar pentru islamismul extremist.

Din fericire.

Luna și soarele sunt arhetipuri, dar semiluna este doar un simbol islamic. Antropologia culturală studiază aceste procese, și Lévi-Strauss, și Godelier le-au transformat în piatra de temelie a structuralismului.

Dar ne învață ceva?

Arhetipurile sunt simboluri puternice pe care le-am adoptat de generații, pentru că ne-au ajutat să surprindem sensul universului indescifrabil. Dacă nu ar avea sens, nu ni le-am aminti. Omul este o ființă în căutarea sensului…

Și a adevărului.

Omul intuitiv nu caută adevărul, ci sensul. Adevărul istoric al lui Oedip din Teba contează mai puțin decât arhetipul lui Oedip, care este pulsiunea erotică față de mamă și supraviețuiește, deoarece are sens. Ceea ce fac cu metoda Referențialului și cu acele arhetipuri și simboluri este să îi ajut pe oamenii care și-au pierdut sensul să îl recupereze.

De ce nu căutați adevărul?

Căutătorii de adevăr sunt tentați să-l impună atunci când cred că l-au descoperit; pe de altă parte, sensul nu există dacă nu este împărtășit: ia naștere prin punerea lui în comun.

Faceți arheologia simțurilor?

Și a inconștientului. Tarotul i-a fascinat pe suprarealiști nu pentru valorile lui estetice, ci pentru capacitatea lui de a media între conștient și inconștient; între lumea morților, cei care nu mai sunt deși continuăm să îi simțim, și cei vii care și-au pierdut sensul. Rimbaud o rezumă astfel: „Viața este în noi”.

Tarotul este doar un joc de cărți.

Este un set de arhetipuri și simboluri anterior alfabetului. Au fost utilizate de secole, ca și romanele în ziua de astăzi, pentru a medita asupra condiției umane și asupra propriei personalități. La fel ca oracolul din Delfi, tarotul nu răspunde la întrebări, ci oferă răspunsuri la întrebări care adesea nu au fost puse.

Cum ajutați oamenii să își recâștige sensul?

Printre ultimii prieteni pe care i-am ajutat a fost un chirurg plastician care locuia la Cannes, cu nava sa, cu apartamentul uriaș, mașina Bentley decapotabilă și cu a sa agenda enormă de prieteni …

Deloc rău.

A venit să mă vadă și mi s-a prezentat ca arhetipul împăratului, care își domină teritoriul, dar în același timp un împărat fascinat de Joker, nebunul, nomadul, „nepotolit, sărac, dar liber.” Mi-a spus că totul merge foarte bine, superb, și s-a oferit să mă ajute cu tot ce aveam nevoie.

Atunci de ce a cerut ajutorul?

Aceasta era întrebarea, dar eu nu dau răspunsuri celor care vin să mă vadă. Vă las să interpretați arhetipurile și să intuiți ceea ce vi se poate întâmpla. El s-a reîntâlnit cu puștiul care a studiat Medicina, cu Jokerul care a fost în tinerețe, pentru a atinge gradul maxim de libertate umană: să-i ajute pe ceilalți. Și și-a părăsit apartamentul uriaș și a plecat cu “Medici fără Frontiere” pentru a face reconstrucție facială în Rwanda după masacru.

Și a fost mai fericit?

Mult mai împăcat cu el însuși.

Nu v-ați făcut Referențialul propriu?

Am înțeles că stabilitatea și experiența prezente în tema mea erau amenințate de Magician, copilul interior, dar și imaturitatea, dependența … Nu prea m-am regăsit.

Ce ați făcut după aceea?

M-am gândit că poate îmi doresc să am copii, dar îi aveam deja, așa că am analizat comportamentul meu recent și am descoperit că, de fiecare dată când aveam nevoie de afecțiune, o revendicam acționând ca un copil răsfățat.

Sunteți foarte sincer.

Am presupus că, atunci când întâlneam o anumită dificultate, mă purtam ca un copil pentru a primi ajutor.

Ați corectat acest comportament?

Către asta mă îndrept, dar lucrul esențial este că acum i-am descoperit sensul.