Alina Pelmuș și Referențialul

Cine este Alina?

Alina este o căutătoare care iubește arta, frumosul, care vrea să se cunoască cu adevărat, să se înțeleagă, să aibă răbdarea cu ea însăși, să aibă curajul de a se exprima așa cum simte fără să îi fie frică de ceea ce spun ceilalți, curajul de a fi așa cum este, care se descoperă în fiecare zi prin ceea ce desenează, prin dans, prin întâlnirile cu prietenii, prin plimbările în parc, prin arta mozaicului, prin citit, prin timpul petrecut cu familia, prin muzică și teatru. Iar toate acestea și tot ceea ce mă  înconjoară mă inspiră, îmi dau idei, mă ghidează, mă provoacă.

Care este experiența ta cu RAP și cu Tarotul?

Prima mea experiență cu Tarotul a fost prin 2013, când cineva m-a rugat să-i desenez un arcan, mai bine spus sa i-l reinterpretez prin desen. Acel arcan a fost Diavolul. Pe moment nu mi-a plăcut și mi s-a părut foarte urâtă imaginea, dar totuși, am acceptat provocarea. Imediat am început să caut despre Tarot și simbolistica lui dar nu reușeam să înțeleg  prea mult așa că rezultatul nu a fost unul satisfăcător pentru cel care a cerut desenul iar colaborarea a încetat, la fel și interesul meu pentru Tarot.

Însă prin 2017 a început să apară o dorință de a afla mai multe despre simbolistica și cunoașterea de sine prin simbol, iar căutarile mele în această direcție au reînceput. Până când într-o zi, prin 2019, am descoperit că se oferă cursuri de inițiere în metoda RAP. Imediat am fost captată de această informație și mi-am zis că trebuie neapărat să încerc.  Primele cursuri mi-au dat de înțeles că acesta este modul de cunoaștere pe care  îl doresc în viața mea și pe care îl tot căutam. Un fel de dragoste la prima vedere cu RAP-ul, iar ceea ce a urmat a fost să-mi deschidă calea unui nou proiect.

Ce te inspiră în lucrările tale? Ce simboluri sunt prezente si ce sens au ele pentru tine?

În primul rând mă inspiră oamenii din preajma mea, cei pe care îi iubesc, îi îndrăgesc sau cei pe care i-am cunoscut de curând. Felul lor de a se raporta la mine, felul meu de a ma raporta la ei, calitățile lor, defectele, provocarile, chipurile, expresivitatea corpului, emoțiile, experiențele lor, felul în care ne oglindim unii pe ceilalți.

În al doilea rând mă inspiră trăirile mele și aici apare nevoia de a le transpune într-o imagine, într-o formă, nevoia de a le scoate din mine și a le vedea în fața mea și a spune “ Hai că nu sunteți atât de rele precum vă simțeam!” sau “ Sunteți frumoase și  în forma aceasta, nu numai la nivel de trăiri!”

În al treilea rând simbolurile care îmi tot apar în cale. Cum ar fi soarele, leul, infinitul, simbolurile elementelor apă, aer, pământ și foc, copacul, nodurile celtice și multe altele, dar acestea apar destul de des și atunci mi-am spus ce-ar fi să le introduc în desenele mele, ca să le înțeleg mai bine, să le integrez.

Și, nu în ultimul rând, ceea ce îmi aduce un mare plus de inspirație și motivație sunt artiștii mei preferați, cum a fi Alphonse Muha, Gustav Klimt, Rembrandt, Kathe Klollowitz, Egon Schiele, Marcel Chirnoaga.

Ce te-a inspirat în lucrările tale desprinse din Tarot?

Cel mai mult m-au inspirat simbolurile care apar des în viața mea și anume soarele și leul. Am început să le studiez atât prin Tarot cât și prin astrologie de unde a venit un plus de informație. Și bineînțeles Împărăteasa, arcanul cu numarul 3, pe care o am în casa provocărilor în Referențialul meu. Practic mi-am “provocat” Împărăteasa prin prisma doamnei pe care am desenat-o.

O  Împărăteasă cu influențe de Papesă și Împărat? Ce înseamnă pentru tine?

Împărăteasa cu influențe de Papesă și Împărat
Tehnica: laviu, tuș și peniță, acuarelă, acrilic
Dimensiune: 30/40 cm

Am pornit de la data de naștere a persoanei respective care îmi este foarte dragă și de la experiențele pe care le-am avut de-a lungul timpului cu ea spunându-mi că vreau să-i transmit mesajul că este timpul să își folosească talentul scrisului pe care îl deține dar îl amână.

Folosindu-mă de data ei de naștere, am decis să introduc un simbol și din Papesă, voalul alb din spate, dar și din Împărat, cum ar fi medalionul de la gât și vulturul și sceptrul care se află în partea de jos a lucrării și se regăsesc atât la Împărăteasă cât și la Împărat.

De asemene, tot în partea de jos a lucrării, am folosit un ornament ce se regăsește la Mânăstirea Hurez, doamna desenată fiind de fel credincioasă și o iubitoare a culturii românești, de aici și costumul popular.

De fapt această lucrare transmite felul în care o văd pe ea prin prisma experiențelor mele alături de ea, prin data ei de naștere și prin ceea ce iubește și o caracterizează.

La sfârșitul acestei lucrări s-a închegat, de fapt, proiectul meu și mi-am dat seama de cum vreau să decurgă de acum înainte lucrările, și anume să mă folosesc de cea ce știu că face persoana respective, sau nu face, dar își dorește, de hobby-urile ei, de acele lucruri care îi aduc bucurie și frumusețe în viață.

Adonis? Soarele în viziunea Alinei – ne poți spune câteva cuvinte?

Soarele sau Mitul lui Adonis
Tehnica: laviu, acrilic și tuș
Dimensiune: 21/27 cm

Adonis este un baiat pe care l-am cunoscut în Grecia, mai exact la Paralia Skotinas, langa Riviera Olimpului, în vara lui 2019. A fost foarte interesant pentru că s-au întâmplat multe “coincidențe” și datorită lor mi-am zis că trebuie neapărat să fac un desen. Dar ceea ce nu știam este ca acest desen va fi un început de proiect.

Pentru ca citisem despre mitologia greacă cu doua luni înainte, inclusiv mitul lui Adonis, pentru că acest băiat este zodia leului, simbol cu care m-am întâlnit foarte des, la fel și cu simbolul soarelui, leul este guvernat de soare, iar eu am ascendentul în leu, fiind lângă muntele Olimp și fiind vara, toate aceste detalii m-au făcut să doresc să le integrez într-o lucrare, fără să mă duc cu gândul la Tarot sau la metoda RAP, pur și simplu am vrut să le dau un sens acestor “coincidențe”.

Iar la sfârșit, după ce am terminat lucrarea, mi-am spus “Hei! Seamănă cu Soarele din Tarot! Simbolurile folosite duc în acea direcție! Mai vreau !”

Forta în viziunea ta este purtată de un leu. Ce ai vrut să ne spui?

Forța
Tehnica: laviu, acuarela, acrilic
Dimensiune: 30/40

Forța a venit ca o provocare. Este un arcan care mi-a atras atenția de când l-am vazut prima dată. Mi-am zis “Ia uite, încă un leu mi-a ieșit în cale!” și mi-a plăcut imaginea, chiar dacă n-am înțeles-o de la ânceput.

Apoi s-a ivit ocazia de a reinterpreta arcanul prin prisma portretului unei persoane foarte dragi mie, ceea ce m-a bucurat, mai ales ca stabilisem un mod de lucru și asta mi-a dat curaj de a continua pe acest drum.  

Procesul a fost și mai interesant pentru că am simțit să pun multă culoare, mai multă și mai intensă decât la celelalte unde predomina contrastul alb-negru. Asta m-a surprins la început într-un mod plăcut, dar mai tarziu, în timp ce lucram, a iesit la suprafata o teama, o teama ca voi da greș, ca nu stăpânesc  culoarea, ca nu o să iasă bine. Și uite așa, mi-am recâștigat forța, puterea creativă, am îmblânzit leul, punând în lucrare și simbolul RAP-ului, ca o sugestie că este o metodă care m-a ajutat și mă ajută în continuare în procesul meu de cunoaștere.

Ce le-ai transmite celor care urmează să intre în contact cu metoda?

Că este un mod de descoperire și de dezvoltare continuă a ceea ce ești sau vrei să devii.

cai_resize
tango_resize
tango2_resize
interiorizare_resize
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Pe Alina o puteți regăsi pe pagina ei de artist, aici

Share: