Arcana 12 – Acrobatul

Descriere Arcana 12: Suspendat de un soare conjunct cu o lună în creștere, Acrobatul schimbă modul în care vede lumea, își inversează punctul de vedere. Ceea ce este sus este și jos . Astfel se întâmplă miracolul unității.

Odată ce mi-am integrat forța nu mai pot fi destabilizat sau să-mi pierd echilibrul. Pot învăța încrederea, suplețea, agilitatea, detașarea. Dezvolt în mine un nou mod de a vedea lumea, dintr-un alt unghi. Mă pregătesc de lepădarea de mine însumi, de post, de comuniune spirituală cu semenii mei.

Perioada postului în mod particular, considerată o vreme a autoflagelării, a expiației, a acordării cu voința divină este mai degrabă o inițiere care face loc unei reconstrucții interioare.

Acrobatul formează cu mâna sa liberă mudra meditației, simbol al unirii a două lumi. Inițierea reușită a Saltimbancului îl face gata de abandonarea sacră. Șaptesprezece picături urcă spre conjuncția Soare-Lună, șaptesprezece este numărul Crucii Sudului, legată de abandonarea puterii.

Cele unsprezece raze ale soarelui apropie această arcană de cea precedentă. Pentru că a integrat verticalitatea energetică a Forței, Acrobatul poate renunța la gravitația terestră și poate asculta de gravitația spirituală. Soarele este eclipsat de Lună, căci timpul sacru trebuie să domine timpul profan.

În plan secund un palmier se oglindește în apa clară din oază. Acest copac simbolizează renașterea sufletului. Tema oglinzii ne atrage atenția asupra feței ascunse a oricărui adevăr. Doi arbori care fac Unu. În același fel Arborele Vieții și Arborele Cunoașterii binelui și răului se reflectă unul în celălalt.

Cuvinte cheie: Eu mă abandonez. Eu abandonez. Deleg. Mă conformez. Aștept.

Dedublare. Delegare. Inversare a valorilor. Renunțare. Detașare. Încredere. Sacrificarea egoului. Abandon. Nonviolență.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com