Arcana 14 – Înțelepciunea

Descriere Arcana 14: După unele surse filosofice și arheologice, Marocul își trage originile din vechea civilizație atlantă.

Se poate presupune deasemenea, că după alchimia interioară a ramadanului și fazele de transformare radicală pe care le cer căutarea identității, omul regăsește armonia și echilibrul în el însuși, cu alții și cu Dumnezeu. Atunci totul este într-o comuniune perfectă.

În această arcană umanul și elementele se contopesc, femeia și delfinul care poate fi observat în pliul rochiei sale. Acest pește evocă memoria atlantă, comunicarea telepatică și imaginea îngerului. Îngerul un alt nume dat delfinului.

Îngerii  sunt creaturi de lumină, înaripate, iar când coboară din cer pot lua formă umană perfectă. Părul albastru al acestui înger confirmă aspirația spre spiritualitate.

Cu piciorul stâng gol, semn al adevărului  și sensibilității receptive, personajul captează energia telurică și o face să circule în tot corpul. Măsură și armonie, reglare a fluxurilor emoționale.

Cele două urne se varsă una în cealaltă evocând primele clepsidre. Orologii de apă, orologii care țin de origini. De când omul marchează timpul care trece își sublimează natura în cultură. Nu sunt picături de apă ce curg dintr-un vas în altul, ci picături de timp, secunde. Acest orologiu de înțelepciune sincronizează timpul uman și timpul cosmic. Omul își acordează timpul interior la cel universal.

Șarpele care se ridică în spirală de-alungul pilonului arată că dreptul și curbul trebuie armonizate în permanență. Dreptul care în greaca veche se spune orthos evocă raționalitatea, structurile mentale, rectitudinea, în timp ce curbul  numit lexos sugerează intuiția, sensibilitatea, emoția. Aceste două aspecte privesc și cele două emisfere cerebrale, stânga, sediul rațiunii și analizei, iar cea dreaptă sediul intuitiilor și a spiritului de sinteză. Calea înțelepciunii trece prin echilibrul celor două emisfere.

Cuvinte cheie: Eu comunic. Eu fac schimb. Eu stăpânesc. Eu captez.

Eliberare de dependențe. Comunicare. Telepatie. Stăpânire de sine. Respirație. Cunoaștere de sine. Putere șamanică. Fraternitate.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com