Arcana 9 – Pelerinul

Descriere Arcana 9: Solitar dar solidar, spuse soarele către Pelerin. Pelerinul caută sursa. Părăsește legea oamenilor pentru a se îndrepta spre legea cosmică, simbolizată de Mektoub (Destin)

Lumina traversează Lumea: soarele, lanterna, bastonul de lumină. Iată misiunea Pelerinului, va pune lumină sub picioarele celor care vor călatori împreună cu el. Mersul pe drumul tău este primul pas spre alianța cu celălalt.

Pelerinul merge în sensul invers al caravanei pentru că se întoarce la sursă. Singur. Dar această singurătate este asumată. Nu ești singur când ești cu tine însuți.

Pelerinul poartă în sine întreaga înțelepciune a Universului. El îl va învăța bucuros pe Saltimbanc că pentru a merge spre alții trebuie să fii capabil să mergi spre tine însuți, să te cunoști, să te recunoști și pentru asta să alegi exilul voluntar, departe de tentațiile lumii.

Soarele difuzează unsprezece raze pentru că în pelerinaj spre sursa interioară îți poți găsi forța.

Prezența cobrei din această arcană este semnificativă în mod particular. Acest șarpe sacru trăiește în singurătate în jungla indiană sau în deșerturile arabe. Ea simbolizează transcenderea timpului. Poate fi asociată cu părinții deșertului, cu eremiții sau pelerinii solitari. Cobra poate să-și încetinească procesele vitale și să trăiască astfel fără a se hrăni.

Între toți șerpii iată-l pe acela care unește marile tradiții sacre ale lumii. În India el reprezintă kundalini. Când energia trezită a lui kundalini urcă până la vârful craniului se deschide ochiul cunoașterii. În spatele ochilor șarpelui este adunat un venin mortal al cărui putere este similară puterii celui de al treilea ochi.

În Egiptul antic cobra este asociată șoimului. El este încarnarea ochiului lui Ra și protejează pe regi. Ochiul acesta poate să ardă din privire pe dușmanii protejaților săi. Șarpele se află reprezentat pe coifurile faraonilor. El conține deopotrivă suflul energiei vitale si suflul distrugător al arderii.

Cuvinte cheie: Eu ghidez. Eu luminez.

Pelerinaj. Căutare. Înțelepciune. Profunzime. Cunoaștere. Călătorie. Interiorizare. Șamanism. Sensibilitate. Inițiere. Umilință. Întoarcere la sursă. Izolare. Natură. Încetineală. Ghid.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com