Arcana 16 – Haosul

Descriere Arcana 16: Iată aici casa omului.

Acest turn se înalță spre cele mai înalte culmi. Ne îndeamnă să nu ne lăsăm înghițiți de întreg, ci să ne ridicăm pe înălțimile conștiinței.

Există un turn în interiorul fiecăruia dintre noi, o grădină secretă în care ne putem pierde graiul.

Legătura cu Turnul Babel ne face să credem că această arcană se referă la limbaj. Deschiderile sunt întotdeauna deasupra sinelui. Altfel ne întoarcem în orgolii și violență sterilă.

Cerul este amenințător. Aici este înfruntarea elementelor. Atâtea tunete interioare, atâtea fisuri sufletești.

Înțeleptul știe să traverseze deșerturile afective pentru că poartă în el rezerve nesfârșite de iubire. Omul se întâlnește cu haosul interior și ezită între orgoliul de a-L fi întâlnit pe Dumnezeu și supunerea în fața forțelor și puterii energiilor cosmice.

Turnul îndepărtat, branșat la fulgerele cerului amintește de Turnul Babel. Moartea comunicării între oameni. Încurcarea limbilor pentru ca oamenii să nu se mai poată înțelege, pedeapsa pentru orgoliul oamenilor care ar fi îndrăznit să I se adreseze direct lui Dumnezeu.

În inconștientul colectiv ideea prăbușirii Turnului Babel este acest dezastru al prăbușirii comunicării între oameni. Noul Testament încearcă să refacă limbajul universal, prin iubire.

Un nou turn se ridică însă o dată cu apariția cuirasei caracteriale. Turnul reprezintă toate apărătorile pe care le-am creat pentru rațiuni legitime, ca să scăpăm de pericole. Ne-am închis in turnul alegerilor noastre. Dar vine un moment în care separarea de lume înseamnă și separare de noi înșine și ajunși la disperare nu ne rămâne decât să facem să explodeze aceste ziduri. Sa ne amintim că putem schimba cuvântul armură în dragostea mea. Mon amour.

Cuvinte cheie: Mă ridic. Mă protejez.

Deconstrucție. Supraprotecție. Violență. Limbaj. Închidere. Spiritualitate. Orgoliu. Soliditate.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com