Referențialul Arhetipurilor Personale, Instrument Terapeutic sau Oracol Modern?

Interviu cu Georges Colleuil apărut pe site-ul www.references-bien-etre.ch

Georges Colleuil este scriitor, filosof, psiholog, lingvist, dar înainte de toate, un cercetător pasionat de științele umaniste. Acum mai bine de trezeci de ani, a creat Referențialul Arhetipurilor Personale, o metodă inedită și originală de dezvoltare personală și terapeutică, utilizând simbolismul Arcanelor de Tarot.  Astăzi apare noua sa carte: Ghid practic nr. 2 – Referențialul Arhetipurilor Personale aplicat alianței, cuplului și parteneriatului.

Références Bien-Etre : Care este originea și cum a luat naștere Referențialul Arhetipurilor Personale?

Georges Colleuil : Referențialul a luat naștere aum treizeci de ani. Este rezultatul unei îndelungi cercetări asupra funcției terapeutice a simbolurilor prezente în Tarot. Este vorba de o structură care este oglinda structurii noastre interioare. În procesul creator de elaborare a acestei structuri m-am lăsat ghidat de știința cifrelor, de antropologie, filosofie și de asemenea, în parte, de propria experiență.

RBE : De ce ați ales ca suport Tarotul?

G.C. :  Tarotul nu este un joc de cărți. A devenit așa în secolul al XV-lea dar a existat dintotdeauna ca o cale de trezire spirituală cu mult înainte de a exista cărțile. El reprezintă cea mai completă invenție a omului pentru a explica puterea arhetipurilor. Aceste arhetipuri universale proiectate sub forma imaginilor, probabil, de peste patruzeci de mii de ani, se regăsesc în gravurile rupestre, pe pereții cavernelor preistorice dar și în frescele și arhitectura marilor civilizații dispărute: egiptene, mesopotamiene, sud-americane, etc. Tarotul este întâi de toate un joc de imagini simbolice, proiecții ale arhetipurilor inconștiente ale umanității. De aceea ne poate ajuta să intrăm în contact cu radăcinile noastre cele mai vechi.

RBE : Există numeroase variante de Tarot, pe care le putem utiliza de preferință?

G.C. : Există mii de variante de Tarot diferite… Ca să nu spunem zeci de mii. Eu prefer Tarotul de Marsilia al cărui limbaj simbolic și poetic este deopotrivă misterios și penetrant. Dar îi invit mereu pe studenții mei să descopere și alte variante de Tarot.

RBE : Cum se desfășoară o sesiune cu Referențialul Arhetipurilor Personale și dacă putem să practicăm singuri?

G.C. : O sesiune cu Referențialul Arhetipurilor Personale este o formă de interviu jurnalistic. Practicianul îl interoghează pe cel care-l consultă ajutându-l să identifice în Referențialul său ”markerii” trăirilor sau experiențelor din viața socială, afectivă, psihologică, profesională sau personală. Un Referențial nu se interpretează ci se analizează. Referențialul, fiind un mod de exprimare și un spațiu sacru, favorizează posibilitatea individului de a numi ceea ce simte, de a-și vindeca rănile și de a păși către fericire. De aceea este des utilizat în terapia prin artă, coaching, în terapie și în pedagogie.

RBE : Noua dumneavoastră carte vorbește despre Referențialul Alianței, al cuplului și al parteneriatului…

G.C. : Da, putem de asemenea analiza evoluția sau problematica unui cuplu prin Carta Alianței, care este un derivat al Referențialului Arhetipurilor Personale.

RBE : Și dacă sunt implicate mai multe persoane, într-o societate sau o familie?

G.C. : Atunci aplicăm un alt derivat al Referențialului care se numește RUCHE (Referențialul Unității Colective, Herladice și Energetice), adaptat companiilor, asociațiilor și altor colectivități.

Share: