Arcana 1 – Saltimbancul

Descriere Arcana 1: Locul unde începe totul. Primele experiențe, locul jocurilor și al iluziilor. Aici stau adormite toate posibilitățile.

Centrul experienței umane. Atom radiant de unde emană razele vieții.

În fața unui covoraș, spațiu sacru și teritoriu familiar, un tânăr își etalează talentele. Strămoșii săi îi sunt modele, valori și repere. Toată comunitatea invizibilă îl protejează. Cu mâna dreaptă ține o castanietă strălucitoare în formă de opt, simbol cosmic al legăturii sale cu lumile infinite. Este inconjurat de jongleri, acrobați, povestitori.

Cele patru elemente constitutive ale totalității unui întreg sunt și ele aici, ceainicul, pumnalul și câteva monede pe un covor așezat pe pământ și în mod deosebit un baston de putere în mâna stângă pe care saltimbancul o ține ridicată spre cer.

În noaptea lumii, un punct luminos, lanterna.

Ceainic, baston, pumnal, câteva monede, cele patru elemente pentru a forma un Tot. A cincea esență. Chintesența.

Papucii albaștri și roșii echilibrează în el polaritățile opuse pe care energia pământului o face să circule în om.

Saltimbancul pleacă să cucerească Floarea Vieții. Este doar la începutul drumului său. De altfel se numește inițiatorul, cel care începe ceva nou.

Pe covor toate elementele sunt prezente, dar se află în dezordine, ca într-o cutie de unelte prost așezate, un puzzle desfăcut.

Obiectele reprezintă potențialul Saltimbancului, patrimoniul său și al nostru. Fiecare va identifica obiectul de care are nevoie. Saltimbancul ne seamănă ori de câte ori ne inventariem forțele, ne facem bilanțul existenței noastre, de câte ori observăm jocul vieții. El se află centrat în sine. Trăiește cu toate astea într-o lume a iluziilor.

Este Saltimbanc, cum la rândul lor fuseseră panglicarii în Evul Mediu, stând în curtea unei catedrale creștine, adică în fața Templului. În latină, în fața templului se spune pro fanum. Saltimbancul trebuie deci să treacă dinspre profan spre sacru. E vorba de a intra în Templu, de a ieși din lumea iluziilor și a întâlni primul maestru pe drumul vieții, Vălul Zorilor.

 

Cuvinte cheie: Mă joc. Mă amuz. Descopăr.

Început. Copilărie. Potențial de creație. Energie de viață. Iluzii. Eclectism. Joc. Bilanț. A ști să acționezi.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com