Arcana 10 – Destinul

Descriere Arcana 10: Omul în fața devenirii sale.

Arcana este inspirată de Orologiul cu Elefant al lui Al Jazari. Arabii au avut o preferință specială pentru crearea orologiilor pe care le reglau perfect. Moștenitoare ale clepsidrelor, orologiile mecanice de o mare varietate evocă o întrebare cu subînțeles filosofic: Cui îi aparține timpul? Cine va ști să îl stăpânească va atinge adevărata înțelepciune.

Omul învață puțin câte puțin să distingă natura evenimentelor de atitudinea sa față de evenimente. Chiar dacă evenimentul pare imparabil, atitudinea omului poate să se schimbe,omul să se adapteze.

Imaginea din arcană reprezintă un cornac pe capul unui elefant. El ține în mâna stângă o baghetă cu care pare să țină ritmul și măsura. Elefantul alb apasă pe un suport legat de un dispozitiv aflat pe spinarea lui. Două coloane susțin un edificiu pe care este montată o giruietă mișcată de vânt. Roțile legate între ele conțin date ale eredității. Un personaj atârnat de o roată simbolizează condiția omului determinată și programată de istorie, cultură, educație ca și de genetică. Omul nu-și poate dobândi libertatea decât fiind conștient de amintirile care îl condiționează și având decizia de a se desprinde de ele. Altfel, atârnat de roată el rămâne în ciclul destinului.

Omul poate să preia în mâiile lui destinul evitând să se arunce în gol. A fi liber nu înseamnă să te eliberezi de legi ci să ieși din cicluri.

Arcana evocă cunoașterea în mișcare și ne invită să ne traversăm pe noi înșine.

Pentru ca omul să își atingă propria realizare, Cunoașterea, cu majusculă va trece prin cunoașterea de sine. El poate să scape de condiționările existenței dacă are curajul să acceseze poarta spre lumină și nu se teme să meargă în întâmpinarea conținuturilordin inconștientul său. Va putea astfel să echilibreze albastrul spiritului cu roșul materiei.

Elefantul alb poate simboliza înțelepciunea, dar uneori poate lua o semnificație mai ironică. Se numește elefant alb un proiect prestigios, nemăsurat, costisitor și deseori inutil. Vanitas vanitatis. Deșertăciunea deșertăciunilor.

Cuvinte cheie: Eu repet. Eu reproduc. Eu inovez.

Avant- gardă. Inovație. Revoluție. Repetiție. Schimbare de ciclu. Obicei. Tranziție. Determinism. Liber arbitru. Condiționare. Reînnoire. Automatism. Libertate. Karma (legea cauzei și efectului). Temporalitate. Evoluție spirituală. Cunoaștere de sine.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com