Arcana 15 – Duhurile

Descriere Arcana 15: Duhurile sunt forțe obscure, puteri naturale, spirite invizibile. Unele sunt bune, altele sunt rele. Cele rele au ochi dar nu văd, urechi dar nu aud, au inimă dar nu înțeleg nimic.

Duhurile trăiesc într-o lume inversată mai degrabă decât în Infern.

După părerea lui Tobie Nathan, duhurile servesc drept matrice de interpretare pentru ceea ce este negativ în existență, un exemplu fiind boala.

Această arcană ne învață să devenim stăpânii puterii noastre, să o canalizăm spre scopuri pozitive mai mult decât să ne temem sau să ne speriem de alții.

Duhurile se află în legătură cu Sultana în sensul că dacă nu ne folosim de capacitatea exprimării fluide și creatoare a arcanei 3, atunci exploatăm funcțiile de seducție și manipulare din arcana 15. Observând cu atenție această imagine putem ghici că pericolul este mai ales acolo unde nu îl așteptăm mai mult decât în locuri unde se arată cu ostentație. Să nu ne înșelăm cu privire la adversari. Minunatul cap blond al unui înger nu e mai puțin periculos decât cel al unui mic diavol.

Cele trei lune care domină arcana indică ansamblul ciclului lunar: o lună în creștere, una în scădere și luna neagră, desemnând forțele de integrare ale zonelor arhaice și instinctive ale omului.

Puterea Duhului celui mai mare este enormă. El se impune lumii, își arată sabia cu răutate și își afirmă voința. Poartă și coarne de gazelă. Oare în fiecare diavol doarme o gazelă și în fiecare gazelă există un demon adormit? Greu de spus. Simbolistica gazelei este foarte grăitoare. Ea reprezintă sprinteneala, vivacitatea, frumusețea și grația, dar și acuitatea vizuală.

Când energia primară a diavolului este eliberată de refulare, ea poate fi canalizată pentru a ajuta pe alții. Acesta este sensul coarnelor de gazelă care vorbesc în același timp de dragoste, inteligență și viziune interioară.

Cuvinte cheie: Eu manipulez. Eu sabotez. Eu farmec. Mă folosesc de.

Energie. Putere. Dualitate. Farmec. Resentiment. Angoasă. Amenințare. Alienare. Mental. Seducție. Sexualitate. Iluzii. Fascinație. Pragmatism.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com