Arcana fără număr (Nebunul)

Descriere Arcana fără număr: Particularitatea acestei arcane este aceea că nu are număr. Aici nu există nici început nici sfârșit. Totul este posibil, deschiderea spre o totală libertate.

Un personaj este în fața întâlnirii cu lumea și nu are nici o limită. Lumea îi aparține nu știe unde va merge, merge spre el însuși, nu se lasă închis în nici o definiție.

Ce există dincolo de lucruri? O comoară inestimabilă, murmură tradițiile populare, Sfârșitul drumului spun inițiații. Sfârșitul înseamnă începutul se gândește Nebunul. Nu ating nimic și nimic nu mă atinge, nu aștept pe nimeni și nimeni nu mă așteaptă. Călătoresc la umbra tuaregilor, merg pe lumină și lumina dansează pe mine.

Crucea Sudului de pe bastonul lui arată că a integrat cunoașterea. Nebunie? Înțelepciune? Cine ar putea să spună?

Ca și Pelerinul el călătorește în sens invers caravanei dar din alte motive. Merge împotriva curentului. Are în inima sa toate ținuturile lumii. Este peste tot acasă, dar nu este de fapt nicăieri. Ce va găsi la capătul curcubeului? Pare că nici nu-i pasă. Nu-i pasă nici de hiene, șerpi sau scorpionii pe care îi întâlnește în cale.

În loc de țap ispășitor al tradiției ebraice, unele animale poartă cu ele tarele pe care omul nu poate să și le asume.

Nebunul nu are număr, dar nu înseamnă că nu are valoare. Este inclasabil, dar în același timp este peste tot la locul lui. Un fel de joker la jocul de cărți.

Ființă enigmatică, el călătorește în afara căilor bătute. Merge fără să știe încotro se îndreaptă. Mergând își crează ruta. Nu drumul face plimbarea, plimbarea trasează drumul(Machado).

Nebunul călătorește. Are pe umăr o desagă misterioasă. Nu-l preocupă judecata lumii. Cine mă iubește mă urmează. El călătorește spre libertate.

Nebunul este o arcană tulburătoare din Tarot. Lipsa numărului este o expresie a iraționalului. Iraționalul, o nouă manieră de abordare a realului. Se taxează ca irațional tot ceea ce scapă sacrosantei legi a cauzalității. Astăzi a devenit o certitudine faptul că această lege este insuficientă pentru a da seamă de complexitatea universului, infinitului mic sau structurii atomice a materiei.

Nebunul din Tarotul de Marakesh reprezintă ceea ce în sufletul nostru se poate uni cu planul divin, în afara mentalului, prin grația și revelația acordată celui care se pornește la drum.

Nebunul este privirea pe care o avem spre ceea ce ne scapă, spre ceea ce nu înțelegem. El opune libertatea fundamentelor determinismului legilor naturale. Este liber pentru că evoluează într-o lume fără trecut și fără viitor, o lume fără dualități.

Nebunul nu face diferența între conținut și conținător, subiect și obiect, gândire și materie, observator și observat. Refuză să vadă lumea ca pe ceva exterior lui. Se afundă în ea, se amestecă cu ea, este lumea. Accede la misterul lumii, pătrunzînd-o. O pătrunde prin nebunie, amețeală, dans ca dervișii.

Personajul sugerează că există găuri în spațiu-timp, aceste întreruperi în continuitatea duratei. Aceste căderi ale cauzalității pot juca un rol pe drumul inițiatic.

Arcana 13 îi face ecou. Arcana fără nume în unire cu cea fără număr.

Cuvântul Mejnoun în arabă semnifică la origini a fi sub puterea unui duh, a fi posedat, împielițat, adică nebun. Extensia a fi nebun de dragoste în special cu referire la istoria despre Mejnoun și Leila.

Nebunia lui Mejnoun cristalizează fricile societății. De altfel condiția pe care societățile o conferă rătăciților, marginalilor lor este proporțională cu gradul evoluției lor.

Nebunul s-a eliberat de toate elementele tradiției, educației și istoriei într-un proces de lepădare radical. El trăiește în experiența pură, acolo unde fiecare secundă este o aventură.

Nebunul joacă rolul unei modulații în muzică, el ne învață, o dată ce ne-am inițiat într-un plan, că ne putem relua bastonul de pelerin si porni pe cale să descoperim noi experiențe, să facem alt drum, de evoluție în alte planuri.

Nebunul este un alchimist în drum spre Tărâmul Făgăduinței.

Nebunul merge. Mergem cu el.

Cuvinte cheie: Călătoresc. Mă rătăcesc. Avansez.

Rătăcire. Rebeliune. Contrabandă. Diferențe. Nebunie. Înțelepciune. Irațional. Călătorie. Libertate. Pelerinaj. Marginalitate. Originalitate. Toleranță. Determinare. Geniu. Căutarea aventurii. Constructor universal.

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com