Arcana 4 – Sultanul

Descriere Arcana 4: Bărbatul trasează teritoriul și pune fundația pentru a-și apăra apropiații și a-și ocupa locul. Patru pereți, fortificație primordială, regn material. Dar lucrurile materiale nu sunt eterne. Omul construiește cetăți cu pământul din care s-a născut, dar pământul va relua în stăpânire teritoriul său, cetățile vor fi înghițite, reintegrate în pământul din care au apărut.

Întoarcere la materia primă, întoarcere la haosul originar printr-un efect de aspirație. Pământul dizolvă mortarul în apă, noroi și iarbă. Bărbatul poate să ridice fortificații războinice, el va dispare cu tot cu ele când ciclul se va încheia. Impermanența materiei. Cenușa însăși s-a transformat în foc, focul în argilă și argila în cetate. Alexandria învie, resuscitată de Marrakesh.

Nu orașul protejează pe om, omul este cel care protejează orașul. Sultanul se substituie cetății, el îi este protector, îi este zid de apărare. Îndreptându-și sabia spre sol el restituie forța,proprietarului dintâi, pământului. Sabia reprezintă sceptrul spiritual. Cât timp bărbatul este Una cu cetatea nu are nevoie să-și arate puterea pentru a se face respectat. Forță și demnitate. Sultanul este respectat atât pentru vârsta lui cât și pentru puterea sau cunoștințele sale. El are întreaga autoritate, una silențioasă, care de altfel denotă atitudinea șoimului pe care îl poartă pe umăr. Severitatea sa este constructivă și structurantă. El știe să se prezinte liniștitor ca o imagine a tatălui.

Cu mâna dreaptă face mudra Simhamukha, gest sacru care simbolizează învățătura, dar care are și o acțiune benefică, energizantă, mai ales asupra articulațiilor.

A patra arcană este de altfel arcana articulațiilor, a tărâmului interior, a legii Tatălui. Acolo unde se manifestă rigiditate, Sultanul ne învață rigoarea, acolo unde se exprimă închistarea, el propune fermitatea, acolo unde se dezvoltă scleroza, el face să triumfe structura.

Spirala arborată de Sultan este identică cu cea purtată de Sultană, amândouă așezate pe plexul solar. Aceste spirale mărturisesc legătura energetică puternică care leagă între ei pe Sultan și pe Sultană. Datorită forței acestei alianțe Sultanul unifică în el polaritățile masculine și feminine.

Sultana și Sultanul sunt manifestarea dublului principiu masculin și feminin în materia încarnată. Sultanul nu există fară ea dar nu o conduce. Ei conduc împreună și sunt amândoi stăpânii propriului lor teritoriu.

Cuvinte cheie: Structurez. Interzic. Autorizez.

Rigiditate. Teritoriu. Materie. Structură. Muncă. Realizare. Concret. Raționalizare. Autoritate. Rigoare. Raționalitate. Paternitate. Impermanență

Georges Colleuil,  traducere Elena Beca, practician și formator în supervizare, e-mail: elena_beca@yahoo.com